Żywność ekologiczna - na pewno lepsza?

Należy mieć świadomość, że kilkaset lat temu ekologiczną żywnością było niemal wszystko. Ówcześni rolnicy nie mieli możliwości stosowania różnego rodzaju nawozów i innych chemikaliów, np. owadobójczych, gdyż tego nie było. W dzisiejszych czasach zdrowej żywności musimy szukać na specjalnych półkach, a jej ceny są zbyt wysokie dla przeciętnego człowieka. Czy rzeczywiście jest to zdrowsza żywność?

Pytanie jest oczywiście dość głupie pytanie, ponieważ żywność ekologiczna (biożywność) jest zdecydowanie zdrowsza od żywności konwencjonalnej. Liczne badania naukowe przeprowadzone w Europie i USA wykazały jednoznacznie ten fakt. Bioprodukty są wyprodukowane bez używania żadnych środków chemicznych (fungicyd, herbicyd i insektycyd zw. pestycydami). Powstawały one bez środków przyspieszających ich wzrost, bez technik inżynierii genetycznej oraz bez sztucznych dodatków smakowych, aromatów i napromieniowania. Powstały za to zgodnie z prawami natury.

Istotny jest fakt, że żywność konwencjonalna zawiera o wiele więcej rakotwórczych metali ciężkich, azotanów, pestycydów i szkodliwych substancji chemicznych. Zatem wniosek nasuwa się sam. Obecni rolnicy stosują już ponad 400 różnych składników, które od dawna zostały zakazane i zabronione do stosowania.

Argumenty przemawiające za stosowaniem żywności ekologicznej:

  • Brak stosowania nawozów sztucznych i innych związków chemicznych
  • Ekologicznie wytworzone warzywa i owoce zawierają więcej antyoksydantów (m.in.
    resveratolu), które przeciwdziałają starzeniu się komórek
  • Ekologiczne produkty nie zawierają pestycydów
  • Ekologiczna produkty zawierają więcej witamin i składników odżywczych niż żywność konwencjonalna
  • Produkty konwencjonalne zawierają dużo więcej metali ciężkich i innych rakotwórczych związków
  • Rolnictwo ekologiczne zużywa o 50% mniej energii, emituje znacznie mniej gazów
    cieplarnianych i wiąże więcej dwutlenku węgla z atmosfery

Drożej nie zawsze znaczy lepiej? W tym przypadku warto podkreślić to jeszcze raz, że zdrowie jest taką inwestycją, w która warto włożyć pieniądze, ponieważ jest ona opłacalna na długie lata.