Znacznej większości osób ekologiczna żywność kojarzy się nie tylko z czymś zdecydowanie zdrowszym, ale również droższym. Czy wspomniane produkty są jednak dobrym rozwiązaniem dla małych dzieci?
Jakie są zdecydowanie największe zalety produktów ekologicznych?
- produkty ekologiczne przede wszystkim nie zawierają substancji dodatkowych (E), do których należy zaliczyć barwniki, konserwanty czy słodziki.
- w zdecydowanej większości przypadków produkty ekologiczne mają znacznie mniejszą ilość substancji, które mogłyby zaszkodzić. Doskonałym przykładem mogą być pestycydy. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że wspomniane pestycydy, które będą zjadane przez dłuższy okres czasu w mniejszych ilościach mogą przyczynić się do obniżenia odporności, zakłócenia rozwoju czy nawet nowotworów.
Czy produkty eko mają więcej składników odżywczych?
Według badań naukowców mleko ekologiczne jest znacznie bogatsze w wapń w porównaniu do mleka produkowanego w zupełnie inny sposób. Z kolei ekologiczne marchewki mają w swoim składzie znacznie mniej azotanów w porównaniu do warzyw z tradycyjnych upraw.