Dieta w trakcie pandemii – jak jeść zdrowo?

Niniejszy artykuł pod tytułem Ekologiczny prąd w domu nie stanowi porady, ani nie jest materiałem edukacyjnym, a jedynie przedstawia wyłącznie opinię jego autora. Oznacza to, że wszystkie informacje, które u nas znajdziesz na temat Ekologiczny prąd w domu należy traktować jako forma rozrywkowa, a każdą decyzję podejmować wyłącznie samodzielnie w oparciu o właśne doświadczenie oraz rozsądek. Nie tylko nie zachęcamy, ale wręcz odradzamy wykorzystywanie znalezionych tutaj informacji w każdym celu i w każdej sferze życia prywatnego oraz zawodowego.

Pandemia koronawirusa zmieniła naszą codzienność. Nauczyliśmy się inaczej funkcjonować na co dzień – nosimy maseczki, unikamy bliskiego kontaktu z ludźmi, pamiętamy o dokładnym myciu rąk. Jednak chcąc zachować zdrowie nie powinniśmy ograniczać się jedynie do powyższych czynności. Z pewnością, by zadbać o jakże ważną w tym czasie odporność, powinniśmy pamiętać o ruchu oraz właściwej diecie. Jakie posiłki powinniśmy wybrać, by w trakcie pandemii zadbać o zdrowie? Co jeść, by wzmocnić odporność?

Jaka dieta będzie właściwa w trakcie pandemii?

Mogłoby się wydawać, że jedynie w trakcie niektórych chorób, dieta lekkostrawna powinna być właściwym kierunkiem. Nic bardziej mylnego – sprawdzi się również w trakcie pandemii koronawirusa. W sytuacji, gdy nie mam zbyt wiele ruchu, organizm nie zgłasza zapotrzebowania na wysokoenergetyczne produkty, dieta nieobciążająca układu pokarmowego sprawdzi się doskonale.

Dieta lekkostrawna to przede wszystkim rezygnacja z tłustych i smażonych potraw. W zastępstwie powinniśmy postawić na takie produkty jak np.:

  • chude mięsa,
  • makarony BIO,
  • pieczywo pszenne,
  • chude produkty mleczne,
  • biały ryż,
  • chude ryby,
  • warzywa i owoce (byle nie strączkowe).

Jak wspomnieliśmy wyżej, nie tylko potrawy są tu istotne – również sposób ich przygotowania odgrywa ważną rolę. Posiłki powinniśmy przede wszystkim gotować w wodzie, na parze lub dusić. W ten sposób nie tylko nie obciążymy naszego układu pokarmowego, ale również nie pozbawimy produktów spożywczych ich zdrowotnych właściwości.

Z czego zrezygnować w trakcie pandemii?

Ryzyko zarażenia się COVID-19 i konieczność stosowania się do licznych obostrzeń sanitarnych to czynniki mające wpływ na poziom stresu w organizmie. A jak wiemy, stres w większych ilościach nie zwiastuje niczego dobrego dla zdrowia. Niektórzy próbują ów stres “zajadać”, jednak nie jest to dobra droga. Postawmy – jak sugerowaliśmy wyżej – na dietę lekkostrawną, aktywność fizyczną i zadbajmy, by się nie przepracowywać. Ponadto, spróbujmy ograniczyć wyjścia z domu na zakupy robiąc je rzadziej, lecz w większych ilościach. Możemy również rozważyć zakupy przez internet – sklep BIO ze zdrową żywnością online Bio-sklep24.pl będzie doskonałym pomysłem. Spokojnie, siedząc przed komputerem, wybierzemy produkty wysokojakościowe, nie narazimy się na kontakt z chorymi, a przy tym oszczędzimy mnóstwo czasu.

Wracając zaś do samej diety – zrezygnujmy z nadużywania alkoholu, papierosów, mocnych herbat i kaw. Ograniczmy spożycie soli i cukru, by nie nadwyrężać pracy układu odpornościowego. Pamiętajmy, pandemia to nie tylko ryzyko zarażenia się koronawirusem, ale również właściwy czas, by zadbać o nasze zdrowie. Jak mówi znany wszystkim cytat z Pana Tadeusza: “(…)zdrowie; Ile cię trzeba cenić, ten tylko się dowie, Kto cię stracił”. I tego się trzymajmy.