Żywność bez kalorii - czy to bezpieczne rozwiązanie?

Fitness, pilates, siłownia, bieganie – to najpopularniejsze formy dbania o zdrowie, kondycję, ale przede wszystkim poprawną sylwetkę. Dbanie o figurę weszło już na tak wysoki poziom, że ludzie zaczynają liczyć kalorie w produktach lądujących na ich talerzach. Z kolei inni rezygnują z tzw. niezdrowych produktów, np. żywność z dodatkami cukru i dużą zawartością tłuszczu.

Produkty Zero Kalorii

Na rynek zaczynają w coraz większych ilościach wchodzić produkty ,,zero kalorii” (in. light, fit, fitness, slim, dietetyczne, itp.), które maja być pomocą w utrzymaniu idealnej figury i zapobiegać w przyroście masy ciała. Czy możliwe jest, aby dany produkt miał 0 KALORII?

Produkty z zerową kalorycznością można uznać takie, które nie przekraczają konkretnej puli kalorii w przeliczeniu na sto gramów, np. produkt, który ma poniżej 13 kcal/100 g, można określić jako zero kalorii. Zatem większość tych produktów ma znikomą kaloryczność, ale ma. Tylko niegazowana zwykła woda mineralna może posiadać 0 kalorii.

Wady produktów „Zero kalorii”

Jednym z kilku minusów produktów ,,zero” jest fakt, że w swoim składzie zawierają sztuczne substancje i dodatki do żywności. Większość produktów w swoim składzie zawiera 90% składu. Pozostałe 10% to substancje zagęszczające imitujące strukturę, aromaty, słodziki oraz nieraz substancje konserwujące.

Jedzenie pozbawione cukru zawiera sztuczne słodziki takiej jak: aspartam, sacharynę, taumatynę i acesulfam K. Substancje słodzące podnoszą poziom insuliny we krwi. Do substancji konserwujących, które występują w produktach zero kalorii można zaliczyć chociażby benzoesan sodu – konserwant, który ma zapobiegać rozwojowi różnych mikroorganizmów w żywności, np. bakterii. Swoim działaniem drażni śluzówkę żołądka, co może wywołać bóle, zaś w połączeniu z witamina C może wytworzyć związki rakotwórcze. Nie powinniśmy się jednak przejmować konserwantami zawartymi w produktach ,,zero”, ponieważ spożywamy je zazwyczaj w małych ilościach (warto pamiętać, że konserwanty te w dużych ilościach mogą nam zaszkodzić).

Wiele osób narzeka na chemiczny posmak produktów zawierających zero kalorii. Jednak warto pamiętać, że dżem wiśniowy bez wiśni nie będzie smakował tak jak domowa konfitura babci. Żywność zero kalorii jest mocno odtłuszczona, co znacznie wpływa na smak produktów i tworzonych przez nich potrwa.

Podsumowanie

To wszystko wydaje się takie proste! Wystarczy spożywać produkty bezkaloryczne, a nasza waga szybko spadnie! Otóż nie! Aby zdrowo i skutecznie zrzucić zbędne kilogramy (bez efektu jo-jo) należy jeść posiłki niskokaloryczne, ale zawierające liczne składniki odżywcze, których produkty ,,zero” nie zawierają. Niestety są kłamliwe, gdyż zaspokajają głód, ale na bardzo krótko. Są jednak one idealnym rozwiązaniem dla kulturystów.

Produkty ,,zero” są świetnym rozwiązaniem, jednak warto pamiętać, aby spożywać je rozsądnie i mądrze.