Ekologiczna uprawa roślin sprzyja produkcji zdrowej i nieskażonej żywności bogatej w substancje odżywcze oraz zapobiega erozji gleby.
Wskazówki do uprawy warzyw
Chcąc ekologicznie uprawiać warzywa należy podjąć działania:
- stosować zmianowanie w uprawach raz na 4 lata
- nie uprawiać po sobie roślin z tej samej grupy
- brać pod uwagę zapotrzebowanie roślin na określone składniki pokarmowe
- nawożenie wiosną ziemi obornikiem
- nie przekopywać głęboko ziemi
- wykorzystywanie kompostownika jako nawozu, co poprawia stan gleby
- zrobienie gnojówki pokrzyw, jest bogata w składniki mineralne oraz zapobiega chorobom roślin i odstrasza szkodniki
- przestrzeganie zasady właściwego sąsiedztwa roślin, które wspomagają rozwój
Rady działkowca
- systematycznie wyrywaj ręcznie chwasty
- stosuj ściółkę, która zapobiega przesuszeniu ziemi
- zbieraj i niszcz szkodniki, dbaj o działkowych sprzymierzeńców: pszczoły, biedronki, motyle
- stosuj wywary i wyciągi roślinne do zwalczania chorób
Ekologiczny warzywnik dostarcza obfite i zdrowe plony.