Swojska kapusta - dlaczego warto ją uprawiać?

Kapusta jest popularnym warzywem w Polsce. Jest dostępna i niedroga, zawiera cenne witaminy i mikroelementy.

Cechy kapusty

  • roślina dwuletnia
  • ma wiele odmian: biała, czerwona, dekoracyjna, pekińska, jarmuż
  • znalazła zastosowanie w kuchni
  • uprawia się ją z rozsady
  • wymaga pielęgnacji: podlewania i usuwania chwastów
  • niezbędne jest nawożenie i spulchnianie gleby
  • często atakowana przez szkodniki, gąsienice motyli

Swojska kapusta - dlaczego warto ją uprawiać?

Właściwości kapusty

  • zawiera witaminę C, witaminy z grupy B i niewielkie ilości witaminy A
  • bogata w składniki mineralne, takie jak: wapń, żelazo, potas,
  • w liściach ma cenny błonnik
  • jest niskokaloryczna, polecana w dietach
  • sok ze świeżej kapusty polecany jest w schorzeniach wątroby
  • okłady z liści kapusty regenerują i oczyszczają skórę
  • należy gotować ją bez przykrycia ze względu na dużą ilość olejków eterycznych

Swojska kapusta - dlaczego warto ją uprawiać?

Wprawdzie uprawa kapusty wymaga systematycznych zabiegów pielęgnacyjnych jednak efekty tej pracy zwrócą się w postaci zdrowego i cennego warzywa.