Kapusta jest popularnym warzywem w Polsce. Jest dostępna i niedroga, zawiera cenne witaminy i mikroelementy.
Cechy kapusty
- roślina dwuletnia
- ma wiele odmian: biała, czerwona, dekoracyjna, pekińska, jarmuż
- znalazła zastosowanie w kuchni
- uprawia się ją z rozsady
- wymaga pielęgnacji: podlewania i usuwania chwastów
- niezbędne jest nawożenie i spulchnianie gleby
- często atakowana przez szkodniki, gąsienice motyli
Właściwości kapusty
- zawiera witaminę C, witaminy z grupy B i niewielkie ilości witaminy A
- bogata w składniki mineralne, takie jak: wapń, żelazo, potas,
- w liściach ma cenny błonnik
- jest niskokaloryczna, polecana w dietach
- sok ze świeżej kapusty polecany jest w schorzeniach wątroby
- okłady z liści kapusty regenerują i oczyszczają skórę
- należy gotować ją bez przykrycia ze względu na dużą ilość olejków eterycznych
Wprawdzie uprawa kapusty wymaga systematycznych zabiegów pielęgnacyjnych jednak efekty tej pracy zwrócą się w postaci zdrowego i cennego warzywa.