Rozgrzewający imbir

Imbir w Polsce staje się coraz bardziej popularny. Można go dostać w różnej postaci: suszony, mielony, kandyzowany, marynowany. Jest nieodłącznym składnikiem potraw w kuchni azjatyckiej i w medycynie ludowej.

Zalety imbiru

  • surowy imbir zapewnia potrawom odświeżający smak i aromat
  • mielony imbir stosuje się do potraw słodkich
  • specyficzny korzenny smak nadaje imbir ciastom
  • ułatwia trawienie, pobudza produkcję soku żołądkowego, łagodzi wzdęcia
  • wzmaga apetyt, łagodzi objawy choroby lokomocyjnej
  • pomaga w leczeniu migreny i przeziębień
  • pobudza krążenie krwi, łagodzi bolesne miesiączkowania
  • uznawany za afrodyzjak

Rozgrzewający imbir

Warto wiedzieć

  • zmielony imbir szybko wietrzeje, należy więc go zużyć w krótkim czasie po otwarciu torebki
  • imbir może podrażniać błony śluzowe, więc osoby z wrażliwym układem pokarmowym nie powinny go zbyt często stosować

Rozgrzewający imbir

Imbir znakomicie komponuje się w daniach orientalnych, może być domowym syropem na przeziębienie oraz skutecznym środkiem w walce z nadwagą.