Imbir w Polsce staje się coraz bardziej popularny. Można go dostać w różnej postaci: suszony, mielony, kandyzowany, marynowany. Jest nieodłącznym składnikiem potraw w kuchni azjatyckiej i w medycynie ludowej.
Zalety imbiru
- surowy imbir zapewnia potrawom odświeżający smak i aromat
- mielony imbir stosuje się do potraw słodkich
- specyficzny korzenny smak nadaje imbir ciastom
- ułatwia trawienie, pobudza produkcję soku żołądkowego, łagodzi wzdęcia
- wzmaga apetyt, łagodzi objawy choroby lokomocyjnej
- pomaga w leczeniu migreny i przeziębień
- pobudza krążenie krwi, łagodzi bolesne miesiączkowania
- uznawany za afrodyzjak
Warto wiedzieć
- zmielony imbir szybko wietrzeje, należy więc go zużyć w krótkim czasie po otwarciu torebki
- imbir może podrażniać błony śluzowe, więc osoby z wrażliwym układem pokarmowym nie powinny go zbyt często stosować
Imbir znakomicie komponuje się w daniach orientalnych, może być domowym syropem na przeziębienie oraz skutecznym środkiem w walce z nadwagą.