Co zrobić, by ekologiczne jedzenie nie było drogie?

Ekologiczne jedzenie jest zdrowe, bardzo smaczne, ale i dość drogie. W jaki sposób więc zapewnić rodzinie ekologiczne potrawy, jeśli nie zarabiamy kokosów?

Jakie warunki muszą być spełnione w uprawie warzyw?

Wskazówki

Ekologiczna kuchnia to zwykłe gotowanie, ale z lepszych i zdrowszych półproduktów:

 produkty kupować najlepiej ze sprawdzonego źródła, wtedy można korzystać z pewnych upustów cenowych
 spróbuj założyć, jeśli masz taką możliwość, ogród warzywny i ciesz się jego plonami
 można wykorzystać przepisy kuchni regionalnych, gdzie znajdziemy dania proste, zdrowe i łatwe do przyrządzenia
 zastosuj szybkowar, cenne składniki nie uciekają, potrawy są zdrowsze
 używaj parowaru, zapewnia przyrządzanie zdrowych i lekkostrawnych potraw

Żywność ekologiczna - na pewno lepsza?

Pamiętaj!

Skorzystaj z porad:

 kupuj produkty lokalne, są świeże i w przystępnej cenie
 korzystaj z targów żywności
 gotuj i przyrządzaj potrawy w naczyniach dobrej klasy
 nie marnuj jedzenia, wykorzystuj wszystkie produkty w lodówce

Gotuj ekologicznie z pomysłem!