Ekologiczne jedzenie jest zdrowe, bardzo smaczne, ale i dość drogie. W jaki sposób więc zapewnić rodzinie ekologiczne potrawy, jeśli nie zarabiamy kokosów?
Wskazówki
Ekologiczna kuchnia to zwykłe gotowanie, ale z lepszych i zdrowszych półproduktów:
- produkty kupować najlepiej ze sprawdzonego źródła, wtedy można korzystać z pewnych upustów cenowych
- spróbuj założyć, jeśli masz taką możliwość, ogród warzywny i ciesz się jego plonami
- można wykorzystać przepisy kuchni regionalnych, gdzie znajdziemy dania proste, zdrowe i łatwe do przyrządzenia
- zastosuj szybkowar, cenne składniki nie uciekają, potrawy są zdrowsze
- używaj parowaru, zapewnia przyrządzanie zdrowych i lekkostrawnych potraw
Pamiętaj!
Skorzystaj z porad:
- kupuj produkty lokalne, są świeże i w przystępnej cenie
- korzystaj z targów żywności
- gotuj i przyrządzaj potrawy w naczyniach dobrej klasy
- nie marnuj jedzenia, wykorzystuj wszystkie produkty w lodówce
Gotuj ekologicznie z pomysłem!