Ekologiczne jedzenie jest zdrowe, bardzo smaczne, ale i dość drogie. W jaki sposób więc zapewnić rodzinie ekologiczne potrawy, jeśli nie zarabiamy kokosów?
Wskazówki
Ekologiczna kuchnia to zwykłe gotowanie, ale z lepszych i zdrowszych półproduktów:
produkty kupować najlepiej ze sprawdzonego źródła, wtedy można korzystać z pewnych upustów cenowych
spróbuj założyć, jeśli masz taką możliwość, ogród warzywny i ciesz się jego plonami
można wykorzystać przepisy kuchni regionalnych, gdzie znajdziemy dania proste, zdrowe i łatwe do przyrządzenia
zastosuj szybkowar, cenne składniki nie uciekają, potrawy są zdrowsze
używaj parowaru, zapewnia przyrządzanie zdrowych i lekkostrawnych potraw
Pamiętaj!
Skorzystaj z porad:
kupuj produkty lokalne, są świeże i w przystępnej cenie
korzystaj z targów żywności
gotuj i przyrządzaj potrawy w naczyniach dobrej klasy
nie marnuj jedzenia, wykorzystuj wszystkie produkty w lodówce
Gotuj ekologicznie z pomysłem!