Co powinieneś wiedzieć o ekologicznych naczyniach?

Moda na eko styl życia staje się coraz bardziej popularna. Codziennie staramy się dokonywać wybory bezpieczne dla naszego środowiska, decydując się na zakup zdrowej i lokalnej żywności czy stosując naturalne produkty pielęgnacyjne.

Kluczowym aspektem dbania o środowisko jest zmniejszenie ilości wszechobecnego plastiku. W ostatnim czasie zyskujący na popularności eko trend sprawił, że możemy korzystać z coraz szerszego asortymentu produktów z tworzyw naturalnych, w tym z ekologicznych naczyń.

Ekologiczne naczynia, czyli jakie?

Do produktów ekologicznych zalicza się te, które ulegają procesowi biodegradacji, a także te, które można recyklingować i stworzyć z nich nowe przedmioty.

Przykładem mogą być naczynia wykonane z resztek trzciny cukrowej, czyli odpadów powstałych przy produkcji cukru trzcinowego, które zostałyby spalone, a w ten sposób zyskują drugie życie.

Dlaczego warto używać naczyń ekologicznych?

Jednorazowe opakowania plastikowe niewątpliwie mają wiele zalet. Są przede wszystkim praktyczne i tanie, ale też lekkie, łatwe w przechowywaniu, a po skorzystaniu z nich można je po prostu wyrzucić do kosza. Niestety, mimo zalet, mają bardzo istotną wadę. Materiał, z którego są wykonane stanowi zagrożenie dla środowiska. Dlatego wybierając naczynia jednorazowe warto zamienić te plastikowe na ekologiczne, które są biodegradowalne lub nadające się do recyklingu.

Jakie zalety mają naturalne naczynia?

Oprócz pozytywnego wpływu na środowisko i ograniczenie wytwarzania śladu węglowego podczas ich produkowania, ekologiczne naczynia posiadają jeszcze inną, mniej oczywistą a równie istotną zaletę. Ekologiczne naczynia są bezpieczniejsze także dla naszego zdrowia.

Plastikowe naczynia mogą wchodzić w reakcje chemiczne z posiłkami na nich serwowanymi, głównie pod wpływem wysokich temperatur. Może to stanowić zagrożenie dla naszego zdrowia. Dlatego w trosce o siebie i o planetę powinniśmy wybierać naczynia ekologiczne.

Kolejnym plusem jest fakt, że naczynia ekologiczne są naprawdę ładne i estetyczne. Ich producenci dbają o to, aby ich kształt i wygląd również zachęcał konsumentów.

Z czego produkuje się naczynia ekologiczne?

Dzięki zwiększającej się świadomości na temat szkodliwości plastikowych produktów, producenci oferują szeroki wachlarz naczyń wykonanych z ekologicznych surowców. Na rynku dostępne są naczynia bezpieczne dla środowiska wyprodukowane z papieru, resztek trzciny cukrowej i otrąb, liści bambusowych lub palmowych, skrobi roślinnej, np. kukurydzianej lub ziemniaczanej, a także z biopolimerów. Większośc z ttych syrowców jest biodegradowalna.

Czy naczynia ekologiczne są użyteczne tak samo jak plastikowe?

Naczynia ekologiczne sprawdzają się równie dobrze jak ich syntetyczne odpowiedniki. Są bezpieczne i idealnie nadają się do przechowywania żywności oraz serwowania potraw, nie zmieniając ich smaku i zapachu. Są trwałe i nieprzemakalne, więc z powodzeniem można je stosować nawet do płynnych posiłków, jak zupy czy sosy.

Ekologiczne naczynia to trend, który z sukcesem zastępuję plastikowe produkty. Eko naczynia mają mnóstwo zalet, są praktyczne i bezpieczne dla naszego zdrowia i środowiska, dlatego powinniśmy je wybierać, zamiast sztucznych. Jedną z firm, która dostarcza na rynek Polski ekologiczne akcesoria jest sklep Slowpack, gdzie oprócz naczyń znajdziecie również słomki, kubki, tacki czy reklamówki biodegradowalne.