
Ekologiczna biżuteria – najciekawsze pomysły
Moda na eko styl życia staje się coraz bardziej popularna. Codziennie staramy się dokonywać wybory bezpieczne dla naszego środowiska, decydując się na zakup zdrowej i lokalnej żywności czy stosując naturalne produkty pielęgnacyjne.
Kluczowym aspektem dbania o środowisko jest zmniejszenie ilości wszechobecnego plastiku. W ostatnim czasie zyskujący na popularności eko trend sprawił, że możemy korzystać z coraz szerszego asortymentu produktów z tworzyw naturalnych, w tym z ekologicznych naczyń.
Do produktów ekologicznych zalicza się te, które ulegają procesowi biodegradacji, a także te, które można recyklingować i stworzyć z nich nowe przedmioty.
Przykładem mogą być naczynia wykonane z resztek trzciny cukrowej, czyli odpadów powstałych przy produkcji cukru trzcinowego, które zostałyby spalone, a w ten sposób zyskują drugie życie.
Jednorazowe opakowania plastikowe niewątpliwie mają wiele zalet. Są przede wszystkim praktyczne i tanie, ale też lekkie, łatwe w przechowywaniu, a po skorzystaniu z nich można je po prostu wyrzucić do kosza. Niestety, mimo zalet, mają bardzo istotną wadę. Materiał, z którego są wykonane stanowi zagrożenie dla środowiska. Dlatego wybierając naczynia jednorazowe warto zamienić te plastikowe na ekologiczne, które są biodegradowalne lub nadające się do recyklingu.
Oprócz pozytywnego wpływu na środowisko i ograniczenie wytwarzania śladu węglowego podczas ich produkowania, ekologiczne naczynia posiadają jeszcze inną, mniej oczywistą a równie istotną zaletę. Ekologiczne naczynia są bezpieczniejsze także dla naszego zdrowia.
Plastikowe naczynia mogą wchodzić w reakcje chemiczne z posiłkami na nich serwowanymi, głównie pod wpływem wysokich temperatur. Może to stanowić zagrożenie dla naszego zdrowia. Dlatego w trosce o siebie i o planetę powinniśmy wybierać naczynia ekologiczne.
Kolejnym plusem jest fakt, że naczynia ekologiczne są naprawdę ładne i estetyczne. Ich producenci dbają o to, aby ich kształt i wygląd również zachęcał konsumentów.
Dzięki zwiększającej się świadomości na temat szkodliwości plastikowych produktów, producenci oferują szeroki wachlarz naczyń wykonanych z ekologicznych surowców. Na rynku dostępne są naczynia bezpieczne dla środowiska wyprodukowane z papieru, resztek trzciny cukrowej i otrąb, liści bambusowych lub palmowych, skrobi roślinnej, np. kukurydzianej lub ziemniaczanej, a także z biopolimerów. Większośc z ttych syrowców jest biodegradowalna.
Naczynia ekologiczne sprawdzają się równie dobrze jak ich syntetyczne odpowiedniki. Są bezpieczne i idealnie nadają się do przechowywania żywności oraz serwowania potraw, nie zmieniając ich smaku i zapachu. Są trwałe i nieprzemakalne, więc z powodzeniem można je stosować nawet do płynnych posiłków, jak zupy czy sosy.
Ekologiczne naczynia to trend, który z sukcesem zastępuję plastikowe produkty. Eko naczynia mają mnóstwo zalet, są praktyczne i bezpieczne dla naszego zdrowia i środowiska, dlatego powinniśmy je wybierać, zamiast sztucznych. Jedną z firm, która dostarcza na rynek Polski ekologiczne akcesoria jest sklep Slowpack, gdzie oprócz naczyń znajdziecie również słomki, kubki, tacki czy reklamówki biodegradowalne.